Smudgen: dit is handig om te weten!

Geplaatst op: 20/05/2022

Wat fijn is om te weten is dat er geen onjuiste of juiste manier is om te smudgen. Dus voel geen drempel om dit ritueel uit te voeren zonder dat je ‘weet hoe het moet’. Er zijn wel een paar traditionele manier om te smudgen en wat handige tips om de ervaring zo goed mogelijk te laten verlopen.

Vrijwel alle indianen stammen starten een ritueel al eeuwen lang met het uitvoeren van een smudge. Voor het smudgen wordt er gebruik gemaakt van het bekende ‘white sage‘ (witte salie) maar ook met sweet grass en met ceder.
~ witte salie: mannelijke energie en wordt gebruikt om negatieve energieën te verdrijven.
~ sweet grass: vrouwelijke energie (wordt vaak gebruikt na of tegelijkertijd met salie) om positieve energieën aan te trekken.
~ ceder: perfecte balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie en geeft daardoor een hele zachte en vredige energie. Ceder boom wordt ook wel de ‘tree of peace’ genoemd.

Waarom zou je smudgen?

Het doel van ‘smudgen’ is het reinigen van de energie in een ruimte en het zuiveren van je persoonlijke energie. Dit zorgt voor een zuivere energie en zuivere intenties voor de start van een ritueel, maar ook voor de start van de dag, een (nieuw) huis of op momenten dat je niet ‘lekker in je vel’ zit.

Al dat ‘zuiveren van energie’ klinkt wellicht wat zweverig, maar weet dat dit heel logisch en concreet uit te leggen. Vroeger hadden mensen niet de kennis en wetenschap die we nu hebben, en werden deze rituelen dus verpakt en uitgelegd met een verhaal.
De logische uitleg van dit verhaal is als volgt: onze lucht bestaat onder andere uit zowel positieve als negatieve ionen. Ionen zijn elektrisch geladen deeltjes die door de lucht zweven. Het gaat hier dan om moleculen of atomen met een positieve of negatieve lading.

De negatieve ionen in de lucht zijn juist heel positief voor onze gezondheid. Negatieve ionen worden door sommigen artsen zelfs de “vitamines van de lucht” genoemd. Dit omdat negatieve ionen de slaap en stemming kunnen verbeteren, stress kunnen verminderen, het immuunsysteem kunnen ondersteunen, het metabolisme voor het opnemen van nutriënten verbeteren en kunnen beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Positieve ionen hebben juist het vermogen om verschillende soorten vervuiling te vervoeren door onze lucht.

Laat het nou net zo zijn dat de rook van de smudge, deze positieve ionen omvat en deze meeneemt de ruimte uit. Daarom is het essentieel sta er tijdens het smudgen een raam en/of deur open staat. In de ruimte blijft er op die manier meer ruimte over voor de gezonde negatieve ionen.

Smudge tips

* Ben je zwanger of wordt het gebruikt bij kinderen, dan is een 100% salie smudge eigenlijk te sterk.
Dat is de reden dat de kinder-smudge stick geen salie bevat maar bestaat uit gedroogde ceder.
De volwassenen blessingway smudge stick is 50/50 salie/ceder. *


~ zorg dat er altijd een raam en/of deur open is tijdens het smudge moment
~ steek de kruiden aan met een lucifer en bij voorkeur niet met een aansteker
~ reinig/ smudge eerst je eigen lichaam en energie voor dat je het ritueel voor een ruimte of bij andere mensen uitvoert.
~ gebruik een (traditionele) Abalone schelp of een aadewerk schaaltje om de smudge kruiden op te leggen tijdens en na afloop van, het smudgen
~ met een veer kun je de rook verspreiden door de ruimte of langs mensen
~ De geur en rook kan (vooral bij salie) nogal intens zijn, ga er niet met je gezicht boven hangen of zet het niet te dichtbij mensen.
~ Traditioneel gezien mag je niet blazen op de smudge, omdat je hiermee de ‘spirit’ weg zou blazen. Gebruik dus de veer of beweeg de stick/ vlecht om het vuurtje aan te wakkeren en meer rook te creëren.