De bloemenkroon; vier je schoonheid en de liefde

Geplaatst op: 25/04/2022

Een bloemenkroon in onze tijd is meer een stijl accessoire dat een out-fit of evenement een echte ‘boho-vibe’ geeft. Maar de oorsprong gaat meer dan 2000 jaar terug in de tijd naar Godin Flora, de godin van de lente. Later in het Romeinse tijdperk zien we dat de bladerkrans een symbool is van overwinning, kracht en oneindigheid. Wellicht doet een rijke en kleurige bloemen koon je denken aan tropische eilanden in Frans-Polynesie of Hawaii maar ook in Europa zijn er nog prachtige bloemenkroon tradities te vinden. Kortom, een ritueel dat jouw Blessingway een vrouwelijk, vrolijk en liefdevol tintje geeft.

Godin Flora

Laten we terug gaan naar de tijd van Godin Flora, ruim 200 jaar voor onze huidige jaartelling. Flora is de godin van de lente, de bloemenwereld en de natuur. Met het uitbundige ‘Floralia’ festival, gevierd van 28 april t/m 3 mei, werd zij geëerd. Tijdens dit festival droegen zowel mannen, vrouwen als kinderen, prachtige bloemenkronen als symbool van het begin van een een nieuwe levenscyclus.

Romeins statussymbool

Je kent vast ook de afbeeldingen van Romeinse keizers ,gekroond met een bladeren krans. In deze tijd was een dergelijke kroon een enorm statussymbool en stond voor overwinning, macht en kracht. Met als hoogste status, de ‘gras-kroon’ gemaakt van gras takken en wilde bloemen, geplukt op de plek van de (militaire) overwinning.

Met de opkomst van het Christendom werd de bloemenkrans minder populair omdat deze geassocieerd werd met heidense rituelen. Maar in het Renaissance (frans voor ‘wedergeboorte’) tijdperk (+/-1350 tot 1600) kreeg de bloemenkroon weer een positieve betekenis. In dit tijdperk was de klassieke oudheid (Grieken en Romeinen) een grote inspiratiebron en de basis voor de uitbundige stijl van de Renaissance.

Flowerpower

Onmiskenbaar in deze tijd was de kleurrijke kleding, opvallende haardracht én bloemen! Bloemenprint, bloemenbusjes en natuurlijk bloemenhaarbanden. De oorsprong van onze huidige ‘boho- / Ibiza- / hippie-stijl’ bevind zich in dit tijdperk. Liefde voor de aarde, de natuur en de vrijheid om je eigen leven te leven. Met liefde voor elkaar en liefde voor het leven.

‘Moderne’ bloemenkroon tradities

Zowel in Oost-Europa als in China werd de bloemenkroon traditioneel gebruik tijdens festiviteiten om te laten zien welk meisje op huwbare leeftijd is en wordt nog steeds gebruikt tijdens de bruiloft als symbool voor vruchtbaarheid en geluk.

Bloemenkronen en bloemenkettingen is op veel tropisch eilanden deel van de traditionele klederdracht en wordt gebruikt als (welkoms)cadeau als een teken van liefde en respect. Deze worden zowel door mannen als vrouwen gedragen en bestaan vaak uit kleurrijke, lokale bloemen en bladeren.

Jouw bloemenkroon

Met jouw prachtige Blessingway-bloemenkroon sta je (helemaal verdient) in het middelpunt van de belangstelling.  Voel de liefde, vier je schoonheid en het leven! Voel je een godin, een prinses of gewoon heerlijk vrij om te doen wat goed voelt voor jou.