~ Blessingway; alles behalve nieuw & hip ~

Geplaatst op: 01/04/2022

Een Blessingway ceremonie is ontzettend veelzijdig toe te passen. Toch kennen we de ‘Nederlandse’ Blessingway, ook wel Mother blessing of Belly blessing genoemd, vooral als iets wat bedoeld is voor zwangere vrouwen. Ik noem het vaak een meer intieme en waardevolle manier om een vrouw vertrouwen en kracht te geven voor de aankomende bevalling en het moederschap. Bij de meer bekende ‘baby shower’ draait het vaak om gekke spelletjes en leuke cadeautjes en gezellig samen zijn, waarbij je meer aan de oppervlakte blijft. Een blessingway daarentegen geeft de nieuwe mama (to be) echt een innerlijke kracht boost en laat haar zien wie deel zijn van haar ‘village’. De vrouwen die haar het meest dierbaar zijn, voor haar klaar staan en écht met haar meeleven. 

Een Blessingway (Hózhó ji) is van origine een oude, traditionele en uitgebreide Navajo (indianen) ceremonie, die maarliefst twee dagen duurt. Deze positieve en vooral heilige ceremonie wordt uitgevoerd om verschillende stadia in het leven van een vrouw te markeren. Om bescherming te bieden aan een meisje tijdens haar eerste menstruatie, om een zwangere vrouw een gezonde zwangerschap en voorspoedige geboorte toe te wensen maar wordt ook gegeven voor een vrouw die in de overgang komt. Ook bij een adoptie of verhuizing wordt deze ceremonie uitgevoerd om bescherming, rust, geluk en harmonie te brengen voor de mensen en hun nieuwe omgeving. 

Het vergelijken van deze complexe, heilige, meerdaagse, ceremonie met de ‘Blessingway’ die wij hier in het westen hebben overgenomen zou niet juist zijn. ‘Onze’ versie is puur geïnspireerd op deze prachtige oude traditie en aangepast aan onze gebruiken. Maar wel met dezelfde liefdevolle intentie. 

“Het brengen van liefde, verbinding, bescherming en vertrouwen op een nieuw
te bewandelen pad in iemands leven.”